
Het Groot Barrièrerif
Pierre Levie sloeg met dit unieke filmdocument een brug tussen het onderwaterleven van het Groot Barrièrerif en het leven op land.
Gedurende een expeditie die vijf maanden duurde, werden de fauna en flora van Oceanië niet enkel magistraal in beeld gezet, maar werd ook een belangrijke rol gegeven aan het technische vernuft dat deze verbluffende beelden mogelijk maakte. Voeg daarbij de theatrale muziekscore en de geweldige montage van expert Gérard Corbiau, en je krijgt een documentaire met het temperament van een wetenschappelijk experiment.
De mens treitert vissen en vangt haaien, steelt koralen, raapt schaal- en schelpdieren op, ontdekt dat dat alles een eigen leven leidt en wil er de geheimen van ontfutselen. Waarmee deze film de eeuwige vraag oproept: Is het verstoren van de natuur noodzakelijk om ze te doorgronden?
Een film uit de collectie van de Cinematheek van de Federatie Wallonië-Brussel.
De CFWB ontstond in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, en had aanvankelijk geen opdracht rond erfgoed. De filmverzameling die ze geleidelijk opbouwde en waaronder zich ook coproducties en materiaal op bestelling bevonden, was oorspronkelijk bestemd voor het onderwijzend personeel. Ook voor de komst van school-tv, kabeltelevisie en mediatheken hadden lesgevers immers nood aan audiovisueel materiaal om de leerstof te ondersteunen.
Zeventig jaar later telt de collectie meer dan 8.000 titels. Die vertegenwoordigen hoofdzakelijk Belgisch documentair werk, en dat mag uniek genoemd worden want bij de meeste mediatheken bestaat de collectie veelal uit fictie.
Ook organisatorisch is de CFWB een unicum in het landschap van de Franstalige Belgische documentaire. Ontstaan uit de samenwerking met het Centre du Cinéma en Point Culture biedt het internetplatform laplatforme.be aan lesgevers en medewerkers van culturele instellingen een rijke verzameling recente Belgische documentaires die online te bekijken zijn.
Door het zelf uitbrengen van boeken en dvd’s tracht de CFWB het filmminnend publiek te sensibiliseren voor de rijkdom van ons cinematografisch erfgoed. Alvast twee titels die recent gepubliceerd werden door Yellow Now kunnen worden beschouwd als referentiewerken: Mémoires du Monde analyseert honderd films uit de collectie en wil de lezer daarmee een globaal overzicht aanreiken, terwijl Regards sur le Réel twintig Belgische documentairefilms onderzoekt en zo een boeiend overzicht van de documentaire creativiteit in België schetst.
En met het verzamelwerk Cinéastes d’aujourd’hui wil de CFWB meer inzicht geven in het oeuvre van onze meest getalenteerde filmmakers. Het intussen zeven titels tellende overzicht vertegenwoordigt de Franstalige filmproductie in al haar rijke schakeringen.
Pierre Levie
Université de Liège - Ministère belge de l'Education nationale
Ron Taylor, Pierre Dubuisson, Marcel Thonnon, Michel de Mévius
Patrick Ledoux
Gérard Corbiau