
De geschiedenis van het varken (in ons)
Voor de verteller zijn de kinderjaren en het geboortedorp het vertrekpunt. Hij onderneemt een reis die aan het varken wordt opgehangen, aanvangt bij de prehistorie en doorloopt tot vandaag. Plaatsen als Spanje, China, Noord-Amerika en België worden bezocht. Hij bezoekt een labo, een natuurkundig museum, een slachthuis, een bio-boerderij, varkenskwekerijen, een imaginair museum van het varken, een vleesverwerkende fabriek, een jachtgebied, etc. Het intieme vergezelt het universele.
Om ‘het varken in ons’ te begrijpen, schreven we de ‘geschiedenis van het varken’. Onvermijdelijk gaat het over wat de mens met de dieren en per uitbreiding met de wereld doet. Woorden klinken als geknor. Bij zeug en beer is vraatzucht niet iets waar over te oordelen valt. Maar de vraatzucht van de mens is gevaarlijk en voor het eerst in de geschiedenis misschien noodlottig. Is transitie naar een wereld met minder gulzigheid en meer respect voor mens, dier en leefomgeving mogelijk?
De documentaire is een terugblik op onze beschaving, standpunten worden genuanceerd en terughoudend aangebracht. De toon van de film is elegisch, twijfel en hoop komen tot samenklank.
In aanwezigheid van de regisseur.
Jan Vromman
Cobra Films
Jonathan Wannyn
Dick Van der Harst
Lawrence Paul Foley, Guido Welkenhuysen